Functions.php

Functions.php is een bestand binnen Wordpress-thema’s. Het bestand bevat php code.

Door middel van deze php code heeft u de mogelijkheid om  Wordpress functies of eigen functies te maken en aan te roepen.

Het bestand Functions.php kunt u dus min of meer als een Plug-in beschouwen.

U kunt namelijk door middel van dit bestand zaken toevoegen, welke u ook kunt toevoegen middels een Plug-in.

We kunnen u een voorbeeld geven van een functie, welke u kunt toevoegen door middel van functions.php.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om shortcodes toe te voegen.

Veel thema’s hebben hun eigen shortcodes, vooral Premium Wordpress thema’s.

Het functions.php bestand wordt steeds als eerste aangeroepen, wanneer er op het internet een pagina wordt geladen. Dit bestand wordt als eerste geladen, aangezien het extra functies bevat waar de rest van het thema van afhankelijk is.

Waar vind ik het functions.php bestand?

Bijna ieder thema bevat een functions.php bestand. Het functions.php bestand vindt u dan ook in de map van uw thema.

De kans is klein, maar het zou kunnen voorkomen dat uw thema toch geen functions.php bestand bevat, in dat geval kunt u zelf een functions.php bestand aanmaken en in de map van uw thema plaatsen.

Het is ook mogelijk om het functions.php bestand te bekijken vanuit uw Website, hiervoor gaat u naar weergave > editor. Hier zoekt u in de rechter lijst dan naar bestand dat ‘theme options’ of functions.php heet. Het bestand zal vervolgens geopend worden. U krijgt nu de functies te zien die er in aanwezig zijn.

Wat kan ik allemaal met het functions.php bestand?

Zoals eerder is aangegeven is het dus mogelijk om het functions.php bestand zelf aan te passen. Dit aanpassen doet u via uw tekst editor of door naar weergave > editor te gaan en er extra functionaliteit aan toe te voegen.

Aangezien het functions.php bestand overal op uw Website wordt aangeroepen, is het mogelijk om bijvoorbeeld bepaalde Java scripts of CSS bestanden te integreren. Dit zou bijvoorbeeld hetzelfde effect hebben als wanneer u ze in de header van uw Website plaatst.

Het is ook mogelijk om kleine scripts of snippets aan uw functions.php bestand toe te voegen, waardoor uw Website iets veiliger kan worden.

Child themes.php.

Wanneer u gebruik maakt van een child theme, dan kan dit thema ook over een eigen functions.php bestand beschikken. Het is dan dus mogelijk om functies toe te voegen aan het functions.php bestand van dit child theme, maar het is ook mogelijk om functies van het parent theme aan te vullen in het functions.php van het child theme.

U kopieert dan de functie en voegt er extra code aan toe.

Wanneer een functie in het child theme dezelfde naam heeft als in het parent theme, dan wordt de functie in het child theme gebruikt.

Voorzichtig.

Zoals hierboven beschreven kan het functions.php bestand erg handig zijn.

Er liggen echter wel gevaren op de loer.

Het functions.php bestand wordt altijd als eerste aangeroepen, daardoor mogen er dus geen fouten in voorkomen. Wanneer je bijvoorbeeld ergens in een regel een “;” vergeet, dan zal uw volledige Website ontoegankelijk worden. U zult dan via FTP uw functions.php moeten herstellen.

Wees dus voorzichtig en zorgvuldig.

We raden u daarom aan om een wijziging binnen uw functions.php bestand altijd eerst te testen binnen een lokale Wordpress , alvorens toe te passen binnen uw live site.

Update thema.

U dient er wel rekening mee te houden dat wijzigingen van uw functions.php bestand verloren gaan, zodra u uw thema wijzigt of wanneer uw thema een update doormaakt.

Wij raden u daarom aan de aanpassingen zoveel mogelijk te doen binnen het functions.php bestand van het child theme.

Tags: Wordpress

Afdrukken E-mailadres